1981-1999
I 1981 fik en række musikere omkring Sven Foghmar ideen til at skabe en lokal musikfestival i Tølløse. Man ville skabe nogle rammer for unge musiktalenter, der kunne optræde i kendte og trygge omgivelser. Der blev afholdt en støttekoncert i parken ved Vestergade med det formål at skaffe penge til at starte Tølløse Festivalen.
Efterfølgende blev en egentlig festivalgruppe dannet, og den første Tølløse Festival blev afholdt i 1982 på arealet mellem Tølløsehallen og Centralskolen. Selv om publikumsinteressen ikke var overvældende, mente initiativtagerne, at der var større perspektiver i konceptet. Havebrugsskolen Vilvorde, som var bosiddende på Tølløse Slot, blev kontaktet for at høre, om festivalen kunne afholdes i parken bag slottet. Ønsket blev imødekommet, og med Tølløse Slots omgivelser gav tilnavnet sig selv: Sjællands smukkeste.
Underholdningen bestod af klovne, dukketeater, visesang, gospelkor, jagthornsblæsere, brassband, folkedans, danseopvisning, folkemusik, jazz, blues, og rockmusik m.m. Flere foreninger var også til stede i parken bl.a. Lokalhistorisk Arkiv og Forening, spejdergrupper samt skak- og brevdueklubben.
Fortæring og drikke skortede det heller ikke på: Både lammeburgere og almindelig hjemmelavede burgere, salat, kaffe og kage. Vand, rødvin og øl.
Festivalen blev hurtig populær og var med til at samle Tølløse by. Den blev et årligt højdepunkt, som alle så frem til, og festen var lige god, om du var ung eller gammel. Der var plads til alle. Det var en familiebegivenhed og en skovtur, og det var masser af hygge ved langbordene og i teltene med de kulørte lamper, der lyste op i den lune sensommernat.
Festivalen var drevet af en gruppe ildsjæle, der ønskede at holde festivalen fri fra kommercielle interesser og fastholde det lokale islæt (i modsætning til mange andre festivaler, der siden er skudt op). Det var en idealistisk festival skabt med ønsket om en god fest for fællesskabet og sammenholdet i Tølløse.
De senere år fik festivaløkonomien også et bidrag fra en beskeden entré, men det var karakteristisk – og sympatisk – at denne festival – ulig så mange andre – længe klarede sig ved egen skaberkraft.
Alting får en ende
I de sidste år var der ikke så mange aktive musikere som i begyndelsen af 80’erne, og da det også kneb med få økonomien til at hænge sammen, besluttede festivalgruppen, at festivalen i 1999 blev den sidste i denne omgang.
Fællesskab Tølløse
I forbindelse med etableringen af Fællesskab Tølløse blev der afholdt to inspirationsaftener, hvor deltagerne skulle skrive, hvad det nye kulturhus skulle rumme. På mange sedler stod: ”Genskab Tølløse Festivalen”. Det var ikke overraskende, fordi mange Tølløse-borgere siden den sidste festival havde givet udtryk for, at festivalen burde genskabes.
Foråret 2016
I vinteren 2016 tog Morten Leo Andersen, født og opvokset i Tølløse, nu bosiddende i København, initiativ til det første møde om en ny Tølløse Festival. Han samlede en gruppe barndomsvenner fra Tølløse, som også havde gode minder om festivalen. Morten Leo fik samlet en gruppe bestående af Lasse Krügermeier, Jesper Foghmar, Lars ’Tølløse’ Petersen og Stefan Hyld, og sammen fik de udarbejdet et detaljeret oplæg til planerne for en ny Tølløse Festival. Deres mål var ”at skabe en ny årligt tilbagevendende Tølløse Festival med respekt for ’den gamle ’ båret af lokalt fællesskab, go’ musik og underholdning for hele familien.’
Ønsket om at genskabe Tølløse festivalen havde sideløbende været stort på Fællesskab Tølløses møder. Så da initiativet rygtedes i Tølløse, blev gruppen inviteret til møde, så planerne og drømmene kunne forankres i Fællesskab Tølløse. Efterfølgende blev der nedsat fem arbejdsgrupper med Rikke Rasch som koordinator. Siden september 2016 har grupperne mødtes for at planlægge festivalen, således at vi lørdag den 19. august 2017 kan genåbne Tølløse Festivalen efter 18 års fravær.
Kilde: Dengang vi var os selv. Tølløse kommune 1968-2006